Influencer marketing door de jaren heen

Tips 'n tricks over het web, digital trends, en online marketing

Terug naar het overzicht

Hoe influencer marketing een belangrijk onderdeel van digitale marketing is geworden

Influencer marketing heeft in de loop der jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan, van een opkomend fenomeen tot een essentieel onderdeel van moderne digitale marketing.

(Lees verder onder de foto.)
Influencer marketing door de jaren heen

In de beginjaren werden influencers voornamelijk geassocieerd met beroemdheden en macro-influencers met een enorm bereik. Merken werkten samen met hen om hun producten te promoten, vooral via traditionelere media kanalen. Naarmate sociale media zich ontwikkelde, ontstond een verschuiving naar micro-influencers. Deze influencers, met een meer niche gericht publiek, begonnen aan populariteit te winnen vanwege hun authentieke connectie met volgers. Bedrijven begrepen dat de impact van influencer marketing niet alleen afhangt van het aantal volgers, maar ook van de betrokkenheid en geloofwaardigheid van de influencer.

Ook is er een shift in de diversiteit in het type influencers. Waar vroeger voornamelijk de focus lag bij lifestyle- en beauty-influencers, zien we nu ook experts op specifieke vakgebieden. Er zijn zoals eerder vermeld, verschillende niches, waardoor het voor een bedrijf belangrijk is om samenwerkingen aan te gaan met influencers die hun specifieke doelgroep aanspreken om hun boodschap gerichter en authentieker over te brengen. Niche-influencers, van experts tot creatieve individuen, domineren platforms zoals Instagram, YouTube en TikTok. Zo zien we volledige communities op Tiktok op basis van verschillende niches.

Influencer wetgeving

Maar bij deze sterke opkomst komen ook andere dingen kijken. Zo zien we dat de transparantie van influencers steeds belangrijker wordt naarmate consumenten kritischer worden. Daarom kwam er een eis voor duidelijke aanduidingen van gesponsorde content werd versterkt door wet- en regelgeving om de lijn tussen reclame en organische content helder te maken. Een van de meest recente ontwikkelingen is de boete die voor het eerst werd opgelegd aan influencer Sarah Puttemans. Dit incident benadrukt het belang van het duidelijk kenbaar maken van advertenties.

Recente wetgeving, ingevoerd in 2022, verplicht influencers om hun ondernemingsnummer, adres en e-mailadres openbaar te maken. Deze nieuwe regelgeving leidde tot sterk protest binnen de creator-community, met specifieke bezorgdheid over de veiligheid van influencers. In reactie hierop heeft het FOD Economie de wetgeving versoepeld. Sinds 21 december hoeven influencers niet langer hun persoonlijke gegevens direct op sociale media te delen, maar is het voldoende dit te doen op hun website.

Het belang van influencer marketing

In 2024 is influencer marketing niet langer slechts een marketing trend; het is een cruciaal onderdeel geworden van elke doordachte digitale marketingstrategie. Het belang ervan wordt gedreven door meerdere factoren die een diepgaande impact hebben op de manier waarop merken zich presenteren en consumenten betrokken raken.

Allereerst is vertrouwen een kostbaar goed geworden in de digitale ruimte. Mensen hechten meer waarde aan aanbevelingen van mensen die ze kennen of bewonderen dan aan traditionele marketing. Het recentste SMI Barometer rapport, toont aan dat 70% van de Belgen influencers volgt op sociale media, dat percentage stijgt zelfs tot 84% onder de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar. Dit toont aan dat de Belgische bevolking waarde geeft aan de mening van een influencer.

Daarnaast heeft de verschuiving naar online winkelen de rol van influencers versterkt. Mensen vertrouwen op de meningen van influencers bij het maken van aankoopbeslissingen, waarbij de influencers fungeren als betrouwbare gidsen in het doolhof van productkeuzes.

Een ander belangrijk aspect is de real-time betrokkenheid. Influencers hebben de kracht om onmiddellijke reacties te genereren, waardoor merken flexibeler kunnen inspelen op trends en verschuivingen in de markt.

Kortom, influencer marketing heeft een opmerkelijke evolutie doorgemaakt, gedreven door technologische vooruitgang, veranderende consumenten voorkeuren en de behoefte aan authenticiteit. Het blijft een dynamisch veld dat zich aanpast aan de snel veranderende digitale wereld. Geen idee hoe je dit best aanpakt? Je kan altijd vrijblijvend bij Funkhaus een gesprek aanvragen om te kijken waarmee we jou kunnen helpen.

Duidelijke aanpak, lange termijnvisie.

Tijdens het eerste contact bespreken we de verwachtingen en de best mogelijke oplossingen, gevolgd door een duidelijk prijsvoorstel en planning.