Het Pareto-principe uitgelegd

Tips 'n tricks over het web, digital trends, en online marketing

Terug naar het overzicht

Wat is het Pareto Principe?

Het Pareto-principe – vernoemd naar zijn ontdekker Vilfredo Pareto -, ook wel bekend als de 80/20-regel, stelt dat in veel gevallen ongeveer 80% van de resultaten afkomstig is van 20% van de inspanningen.

Dit principe wordt nu toegepast in veel verschillende domeinen, waaronder bedrijfsmanagement, economie, software-engineering en zelfs persoonlijke productiviteit.

(Lees verder onder de foto.)
Het Pareto-principe uitgelegd

Hoe werkt het Pareto Principe?

Stel je leert een nieuwe taal en merk je dat 80% van de tijd je slechts 20% van de woorden gebruikt? Of wat als je ontdekt dat 80% van jouw bedrijfsverkoop voortkomt uit slechts 20% van jouw producten? Dat is het Pareto-principe aan het werk! In de kern impliceert deze regel dat niet alle inspanningen gelijk zijn. Sommige inspanningen hebben meer gewicht dan andere en kunnen aanzienlijke, positieve effecten genereren.

Toepassing van het Pareto Principe

In een zakelijke context kan het Pareto-principe bijvoorbeeld betekenen dat 80% van de winst van een bedrijf afkomstig kan zijn van slechts 20% van de klanten. Of dat 80% van de klachten afkomstig zijn van 20% van de klanten.

In termen van persoonlijke productiviteit, kan het betekenen dat 20% van je taken 80% van de waarde opleveren. Dus als je een lijst hebt met 10 items om te doen, zijn er waarschijnlijk maar 2 taken die echt belangrijk zijn en het grootste deel van de waarde opleveren.

Het idee is dus om je te concentreren op die 20% die de meeste waarde oplevert. Door je inspanningen te richten op deze taken, kun je meer bereiken zonder noodzakelijkerwijs harder te werken, maar door slimmer te werken.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat het Pareto-principe een algemene vuistregel is en niet altijd precies opgaat. Het is bedoeld als een hulpmiddel om na te denken over effici├źntie en prioriteiten, niet als een strikte regel. Het Pareto-principe is een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om effici├źnter te werken en betere resultaten te behalen, maar het is belangrijk om het met wijsheid en flexibiliteit toe te passen.

Duidelijke aanpak, lange termijnvisie.

Tijdens het eerste contact bespreken we de verwachtingen en de best mogelijke oplossingen, gevolgd door een duidelijk prijsvoorstel en planning.