Meta Ads of Google Ads: Wat werkt het beste voor jouw bedrijf?
Tips 'n tricks over het web, digital trends, en online marketing
In een tijd waarin online zichtbaarheid cruciaal is, komen er twee grote namen telkens terug: Meta Ads en Google Ads. Beide platformen bieden ondernemers de kans om gericht hun doelgroep te bereiken, maar de aanpak en het resultaat verschillen.
Waar Google Ads inspeelt op mensen die actief zoeken naar producten of diensten, richt Meta Ads zich juist op mensen die hun merk nog moeten ontdekken. Of je nu gaat voor directe conversies of merkbekendheid, het is belangrijk om te weten wanneer je welk kanaal inzet.
In deze blog leggen we je uit wat Meta Ads en Google Ads zijn, hoe ze werken, en welke verschillen er écht toe doen.
In dit artikel lees je...
- Wat zijn Meta Ads
- Wat zijn Google Ads
- De verschillen
- Verschil 1: platform en gebruiksintentie
- Verschil 2: Doelgroep en targeting mogelijkheden
- Verschil 3: Wat zijn de kosten?
- Verschil 4: Campagnetypes en doelen
- Verschil 5: Meten en optimaliseren
- Wanneer gebruik je welk platform?
- Conclusie
Wat zijn Meta Ads
Meta Ads zijn advertenties die worden geplaatst via het advertentieplatform van Meta, het overkoepelende bedrijf van o.a. Facebook en Instagram. Met Meta Ads kunnen bedrijven hun producten of diensten promoten op de verschillende sociale media kanalen van Meta. Deze advertenties zijn doelgericht omdat adverteerders gebruik kunnen maken van gedetailleerde gegevens zoals interesses, gedrag, leeftijd, locatie en meer om de doelgroep nauwkeurig te bereiken.
Wat zijn Google Ads
Google Ads is het advertentieplatform van Google waarmee bedrijven advertenties kunnen tonen in de zoekresultaten van o.a. Google, YouTube, Gmail en alle andere websites die deel uitmaken van het Google Display Netwerk. De bekendste vorm is zoekadvertenties, waarbij bedrijven bovenaan de zoekresultaten verschijnen wanneer iemand op een specifiek zoekwoord zoekt. Daarnaast zijn er ook beeld-, video- en shopping-advertenties. Google Ads werkt meestal met een veilingssysteem waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden, en betalen per klik (CPC) of per vertoning (CPM). Het platform biedt veel mogelijkheden om campagnes te optimaliseren op basis van prestaties en doelgroepen.
De verschillen
Elk platform heeft dus potentie om er voordelen uit te halen. Hieronder een overzicht van de grote verschillen tussen Meta Ads en Google Ads
Verschil 1: platform en gebruiksintentie
Meta Ads focust zich op een ‘push’-strategie waarbij advertenties getoond worden om meer awareness en respons te creëren. Gebruikers scrollen op Facebook of Instagram en worden “onderbroken” door advertenties. De koopintentie is lager, maar visuele impact en targeting mogelijkheden zijn sterk.
Google Ads maakt gebruik van de ‘pull’-strategie waarbij de klant doelgericht op zoek gaat naar een bepaald product of een bepaalde dienst. Mensen zoeken actief naar iets, wat de zoekintentie verhoogt. De advertenties worden getoond wanneer iemand bijvoorbeeld “Bakkerij Malle” googelt.
Concreet: Meta creëert een vraag terwijl Google een vraag opvangt.
Verschil 2: Doelgroep en targeting mogelijkheden
Meta Ads geeft je meer creatieve vrijheid. Je kunt targetten op interesse, gedrag, levensgebeurtenissen (zoals verloofd) of mensen die lijken op je huidige klanten (= lookalike audiences). Je kunt ook retargeting inzetten voor mensen die je website hebben bezocht of iets in hun winkelmandje hebben achtergelaten.
Google Ads werkt met zoekwoorden. Jij kiest waar je op gevonden wilt worden. Daarnaast kun je filteren op locatie, demografie en apparaat.
Verschil 3: Wat zijn de kosten?
Meta Ads is vaak goedkoper in bereik (kosten per 1.000 weergaven – CPM). Maar aangezien de intentie lager ligt, zijn er meer contactmomenten nodig voor een conversie.
Google Ads werkt meestal met een ‘kosten per klik’-model (CPC). In competitieve markten kunnen de kosten per klik oplopen, maar daar staat tegenover dat de gebruiker vaak al een koopintentie heeft
Verschil 4: Campagnetypes en doelen
Meta Ads is visueel aantrekkelijker. Denk aan foto’s, video’s, Carrousels en reels die mooi mengen in de tijdlijn van je doelgroep. Perfect om je merkverhaal en sfeer over te brengen.
Google Ads biedt verschillende types van campagnes aan: search, display, shopping en YouTube Video Ads. Search is gericht op tekst, terwijl Display en YouTube visueel zijn.
Verschil 5: Meten en optimaliseren
Meta Ads gebruikt de Meta Pixel en Events API voor conversiemeting. Vooral sterk in retargeting en het testen van verschillende varianten van je advertenties (A/B-testing).
Google Ads is sterk in data en tracking via Google Analytics en conversiecodes. Je kunt tot in detail zien welke zoekwoorden conversie opleveren.
Wanneer gebruik je welk platform?
Kies Meta Ads als:
- Je merkbekendheid wilt opbouwen
- Je visueel sterke producten of diensten hebt
- Je nieuwe doelgroepen wilt ontdekken en inspireren
Kies Google Ads als:
- Je een product of dienst hebt met duidelijke zoekintentie
- Je snel leads of sales wil genereren
- Je lokale zichtbaarheid wilt verhogen
Conclusie
Wil je werken rond merkbekendheid, dan lijkt Meta de juiste keuze. Meta Advertenties geven ook de mogelijkheid om te reageren, wat een belangrijk pluspunt is aangezien mensen vaak gevoelig zijn aan sociale druk. Bovendien kan je zeer doelgericht te werk gaan bij het opzetten van een Facebook Ad. Je kiest heel bewust welk doelpubliek je wilt bereiken, wat betekent dat je bestede budget goed gebruikt wordt. Met tools zoals video’s, afbeeldingen en carrousels kun je op creatieve manieren de aandacht trekken. Ook als je meer wilt focussen op interactie en het opbouwen van een community rond je merk, passen Meta advertenties goed bij jouw strategie.
Google Ads is ideaal als je snel resultaat wilt boeken en je richt op klanten die al actief op zoek zijn naar jouw product of dienst. Door te adverteren op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw onderneming, bereik je mensen precies op het moment dat ze jouw oplossing nodig hebben. Dit maakt Google Ads vooral effectief voor ondernemingen die directe sales of leads willen genereren.
Zowel Meta Ads als Google Ads hebben dus unieke voordelen. Succesvol adverteren draait niet om kiezen tussen de twee, maar om het strategisch combineren van beide platformen. Start met een duidelijk doel, test wat werkt, en schaal vervolgens op wat resultaat oplevert.
Weet je niet waar te beginnen? Funkhaus helpt je graag verder!
👉 Funkhaus gaat voor jou de extra mile
Wij zijn de alles-in-een partner die je volledig ontzorgt: van creatieve webdesigns tot technische optimalisaties en strategische content. Jij focust op je business, wij zorgen voor de rest.